استانبول بزرگترین شهر کشور ترکیه و مرکز فرهنگی و اقتصادی آن است. استانبول سومین مرکز بزرگ گردشگری در جهان است. این شهر در کنار تنگه بسفر و دریای مرمره قرار دارد. تنگه بسفر دو قاره آسیا و اروپا را جدا میکند و استانبول تنها شهر بزرگ جهان است که در دو قاره قرار دارد. بندر طبیعی شاخ طلایی یا خلیج در این شهر واقع است.
این کلان شهر به عنوان پایتخت فرهنگ اروپا در سال ۲۰۱۰ انتخاب شدهاست.
آب و هوا
تابستانهای گرم و مرطوب و زمستانهای سرد، بارانی و برفی ویژگی آب و هوای استانبول است. میزان رطوبت نیز اغلب زیاد است.
جاذبه های گردشگری ترکیه ، استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه یا حاجیاسوفیا (یونانی :Ἁγία Σοφία) کلیسای مسیحیت شرق بود که در دوره امپراتوری بیزانس به سال ۵۳۲ میلادی بنا به دستور امپراتور کنستانتین اول ساخته شد. و بعد در قرن ۶ میلادی توسط جاستنیانوس مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت.
این کلیسا نخست کلیسای بزرگ نام گرفت. پس از فتح استانبول، سلطان محمد دوم دستور داد کلیسای ایاصوفیه را به مسجد تبدیل کنند. سلیمان اول دستور داد نقاشیها و نگارگریهای داخل ایاصوفیه را بپوشانند تا نماز جمعه در آنجا خوانده شود. سلیم دوم به معمار سنان دستور داد که ایاصوفیه را مرمت کند. در زمان مراد سوم، مناره و منبر و محراب به ساختمان ایاصوفیه افزوده شد. در زمان مراد چهارم، آیاتی از قرآن به خط مصطفی چلبی در دیوارها و سقف ایاصوفیه نگاشته شد.
مسجد سلطان احمد استانبول
مسجد سلطان احمد (که در زبان ترکی «Sultanahmet Camii» نام دارد) مسجدی است که در شهر استانبول واقع شدهاست. این شهر که در زمان امپراطوری عثمانی طی سالهای ۱۴۵۳ تا ۱۹۲۳ پایتخت این کشور بودهاست هم اکنون بزرگترین شهر ترکیه است. این مسجد یکی از زیباترین شاهکارهای معماری اسلامی است. این مسجد به علت وجود کاشیهای آبی رنگ در طراحی داخلی به «مسجد آبی» شهرت دارد.
در غرب این مسجد را با نام مسجد کبود میشناسند چرا که در نقاشیهای طرح داخلی از رنگ آبی استفاده زیادی شدهاست. با این وجود، این نقاشی داخل مسجد بخشی از دکور داخلی اصلی نبوده و امروزه آنرا از دکور داخلی حذف کردهاند.
برج دختر
برج دختر در نقطه ای از دریا جایی که دو قاره آسیا و اروپا به یکدیگر منتهی می شوند قرار دارد. قلع دختر با موقعیت و شکوه بی نظیر و قدمت تاریخی بیش از 2500 سال، داستان ها و حکایت های بسیاری دارد که سالهاست بین مردم رواج دارد.
در این جزیره برای اولین بار در زمان یونانی ها یک مقبره ساخته شد. در زمان امپراتوری بیزانس یک بنای دیگر نیز ساخته و بعنوان ایستگاه کنترل گمرک دریایی استفاده شد. در زمان عثمانی ها این قلعه بعنوان دکل نگهبانی استانبول بکار گرفته می شده است
مینیا تورک استانبول
مینیا تورک با مساحت 60 هزار متر مربع شامل 15 هزار متر مربع فضای ماکت، 40 هزار متر مربع فضای سبز و آزاد و همچنین 3 هزار و 500 متر مربع فضای سرپوشیده و نیز 2 هزار متر مربع استخر و راه آبی و با گنجایش 500 اتومبیل پارکینگ در سال 2003 به عنوان بزرگترین پارک مینیاتوری دنیا افتتاح شد.
در ابتدا 105 اثر تاریخی شامل ۴۵ اثر تاریخی استانبول، ۴۵ اثر تاریخی آناتولی و ۱۵ اثر تاریخی که امروزه خارج از مرزهای ترکیه قرار دارند که در زمان امپراتوری بزرگ عثمانی ها جزء قلمرو آنها به حساب می رفتند در معرض دید علاقمندان قرار گرفت. در طول زمان ماکت های دیگری با همان دقت و ظرافت خاص در فضای خالی این پارک ساخته و به نمایش درآمدند. در برنامه این پروژه پیش بینی های لازم برای اضافه کردن ماکت های دیگر در نظر گرفته شده بود. این یکی دیگر از ویژگیهای مینیاتورک است که همچون یک شهر در طول زمان بر وسعت و ساخته های جدید آن افزوده می شود و این روند همچنان ادامه خواهد داشت.
انتخاب آثار برای این پارک توسط پروفسور دکتر ایلبر اُرتایلی و استادیار دانشگاه دکتر احمد هالوک دورسون و همچنین تأیید این نظریات توسط هیأت خاصی انجام شده است. در انتخاب اثرها همچنین توانایی ساخت ماکت و مقاومت ماکت در برابر فضای آزاد با توجه به موقعیت استانبول (بادهای لودوس، بارانهای شدید و ..) دقت شده است.
روملی حصار ( قلعه رومی)استانبول
در گذشته ها ، پیش از فتح استانبول توسط ترک ها قلعه های شهر استانبول که به دست رومی ها ساخته شده بود، در مقابل تمامی حملات و محاصره هایی که دشمنان انجام می دادند از شهر بخوبی محافظت می کرد. در مواردی که محاصره شهر به مدت طولانی ادامه پیدا می کرد مایحتاج و نیازهای مردم توسط راه های دریایی تأمین می شد.
هفت برج یدیکوله استانبول
دروازه با شکوهی که در نزدیکی ساحل دریای مرمره که از آن به عنوان دروازه باشکوه شهر استانبول یاد می شد، دروازه ای است که پیش از این مختص تشریفات امپراطور بود و همچون مدال افتخاری بین دو برج مرمر قرار داشت و سپاهیان و لشگریان که فاتح از جنگ برمی گشتند، از این دروازه وارد شهر می شدند.
در عصر معماری ترک ها با اضافه نمودن 5 برج دیگر مجموع این 7 برج "Yedikule"، تبدیل به قلعه درونی مستحکمی شد. در طول زمان به عنوان خزانه دولت، انبار و زندان سفارت استفاده شده است. اکنون این دروازه عجیب و شگفت آور یکی از موزه های شهر می باشد.
کاخ توپ کاپی استانبول
کاخ توپکاپی که در طول قرون 19-15 در مرکز امپراطوری عثمانی و در محل اتصال تنگه بسفر و دریای مرمره و خلیج شاخ طلایی و دریای مرمره قرار گرفته است. ساختمان این کاخ بر خلاف سایر کاخ های اروپایی یک ساختمان از مجموعه کاخ ها و واحدها تشکیل شده است.
این کاخ در سال 1953 بعنوان
موزه آثار فاتح برای بازدید علاقمندان باز شده است. پس از خاتمه ساختمان کاخ چینی، ساختمانهای دیگری مانند سالن عرض حال زیر گنبد، سالن ویژه، خزانه، سالن فقرا، قسمتی از آشپزخانه ها، سالن بیماران، حمام، مسجد آغالار که اکنون کتابخانه شده است و غیره ساخته شده و در نهایت نیز در سال 1978 با ساخت دیوار کاخ و درب اصلی مشرف به سلطان احمد که به نام باب همایون مشهور است ساختمان کاخ پایان پذیرفته است.
کاخ چراغان استانبول
زیباترین مکان های تنگه خلیج به ساختن کاخ و قصر سلاطین و دولتمردان اختصاص یافته بود. در طول زمان بسیاری از آنها از بین رفته و چراغان که کاخ بزرگی است در سال 1910 سوخته است.
این کاخ در سال 1871 بجای قصر چوبی قدیمی به دستور سلطان عبدالعزیز و توسط معمار سرکیس بالیان ساخته شد. این کاخ در 4 سال و با هزینه ای بالغ بر 4 میلیون طلا ساخته شد. سقف و بخش میانی آن از چوب و دیوارهای آن از سنگ مرمر پوشیده شده است.
ستون های آن که نمونه بسیار زیبایی از حجاری است، مکمل خوبی برای فرش های گرانبها بود. اتاق ها با قالی های نفیس مفروش شده و مبلمان با آب طلا و صدف تزئین شده است. کاخ چراغان هم مانند سایر قصرهای تنگه میزبان جلسات بسیاری شده است.
جبهه های آن که با مرمرهای رنگی پوشیده شده درهای معبد گونه داشته و به وسیله یک پل به کاخ یلدیز متصل بود و اطراف جاده با دیوارهای بلندی محصور شده است. این اثر که سالیان درازی بصورت خرابه مانده بود با انجام تعمیرات کلی مجدداً احیا شد. با اضافه نمودن بعضی تأسیسات اکنون به یک هتل 5 ستاره بسیار زیبا تبدیل شده است.
کاخ های دلما باغچه
کاخ دلما باغچه که در قرن 19 به دستور سلطان عبدالمجید اول ساخته شده است جبهه ای به طول 600 متر در کنار ساحل تنگه در سمت اروپایی دارد. کاخ دلما باغچه ترکیبی از هنر اروپایی بوده و در بین سال های 1856-1843 ساخته شده است.
این کاخ از آثار معمار سلطان عبدالمجید لعینی کارابیت بالیان می باشد. سلاطین عثمانی در هر دوره کاخ های بسیاری داشتند لیکن کاخ اصلی یعنی توپکاپی پس از تکمیل کاخ های دلما باغچه ترک شده است. کاخ دلما باغچه 3 طبقه و به صورت قرینه است. این کاخ دارای 285 اتاق و 43 سالن می باشد. کاخ ساحلی به طول 600 متر در کنار تنگه قرار دارد.
از طرف خشکی نیز دارای 2 درب است که یکی از آنها دارای تزئینات فراوان می باشد. در وسط این کاخ ساحلی که باغچه ای تمیز و زیبا آن را احاطه کرده، یک سالن مراسم و باله که از سایر قسمت ها مرتفع تر است دیده می شود. لوستر بسیار عظیم کریستالی با 750 لامپ با وزنی حدود 5/4 تن که سالن استقبال بزرگ با 56 ستون را روشن می کند همه را به تعجب وا می دارد.
مدخل ورودی کاخ به عنوان سالن مقدمات سلطان و بال دیگر سالن مراسم نیز بعنوان حرم مورد استفاده قرار گرفته است. دکوراسیون داخلی، مبلمان ، پرده ها ، قالی های ابریشمی و سایر اشیاء به همانگونه بوده تا به امروز محافظت شده است.
بام استانبول (تپه های چاملیجا)
تپه های چاملیجا در قسمت آسیایی شهر استانبول قرار گرفته اند و به بام استانبول شهرت دارند. از بالای این تپه ها می توان تنگه بسفر، قسمت اروپائی و همچنین بندرگاه و کشتی های پهلو گرفته در بندر را دید.
شاید بتوان تپه های چملیجا را با بام تهران (توچال) مقایسه کرد. این تپه ی بلند دارای مناظر زیبای دیگری از جمله تنگه بسفر و پل بوغاز نیز هست.
چاملیجا برای کسایی که مشتاق عکس گرفتن هستند نیز جایی ایده آل خواهد بود.
جزیره بیوک آدا (پرنسس)
مشهورترین جزیره استانبول جزیره بیوک آدا یا پرنسس است. جالب است بدانید چیزی که باعث شهرت این جزیره شده استفاده از کالسکه به جای ماشین و موتور است. وجود 4 هتل در این جزیره که در ماه های تابستان از مسافرین پذیرایی می کنند سبب میشود مسافران برای اقامت شبانه هم مشکلی نداشته باشند. محیط سرسبز خانه های ویلایی تمیز با باغچه ها و حیاط های زیبای جزیره هم آرامش خاصی را به انسان میدهد.
موزه هنرهای اسلامی استانبول ترکیه
این موزه در سال ۱۵۲۴ به دستور وزیر اعظم ساخته شد. در این موزه سرامیکهای ارزشمند، اشیاء فلزی و چوبی هنری و پارچههای کهن رحلهای قرآن زیبایی از قرن ۱۶، مینیاتورهای ترکی و مجموعه بسیار نفیسی از کهنترین فرشهای دنیا نگهداری میشوند. شاخصترین موجودی موزه نیز نمایشگاه بسیار زیبایی از خوشنویسی و ابزار و ادوات آن، فرمانهای شاهی، طغراها، و نسخ خطی آرایش یافته است. لازم به ذکر است که این بنا بزرگترین بنائی بود که در تاریخ دوره امپراطوری عثمانی ساخته شد.
تنگه استانبول (تنگه بسفر)
این تنگه در واقع قاره اروپا را از قاره آسیا جدا می کند. هتل های مدرن و ویلاهای چوبی قرار گرفته در حاشیه ساحل به همراه کاخ های زیبای مرمرین که در مجاورت قلعه های سنگی روستائی و دهکده های کوچک ماهیگیری قرار گرفته جذابیت این منطقه را دو چندان نموده است. گردش با قایق یکی از بهترین راه های تماشای اطراف تنگه بسفر است.