این نکته را بدانید مصرف آجیل به موازات مصرف چربی های اشباع، محصولات لبنی و گوشتهای پرچرب و دیگر تولیدات پرچرب کمکی به سلامت قلب شما نخواهد کرد و لذا باید همواره دریافت چربی های مضر و اشباع را محدود کنید.
مصرف آجیل مانند گردو و بادام در جایی که بخشی از یک رژیم غذایی متعادل باشند می تواند مزایایی را برای سلامت بدن به ویژه سلامت قلب ها در بر داشته باشد. اما نکته مشکل ساز در مورد مصرف آجیل در کشور ما این است که اکثر افراد وقتی در مقابل خود آجیل را می بینند به خوردن مقادیر اندک و متعادل از آجیل بسنده نمی کنند و بیشتر از حد مجاز می خورند و نمی توانند میزان مصرف خود را تحت کنترل داشته باشند.
بر اساس نتایج پژوهشهای محققان فرانسوی، مصرف روزانه و منظم آجیل احتمال ابتلا به سرطان سینه را کاهش میدهد. میپرسید چرا؟ به دلیل این که آجیل سرشار از اسیدهای امگا 3، آنتی اکسیدانها و فیتوسترول ها هستند. در این پژوهش، موشهایی که معادل 60 گرم (برای انسانها) آجیل دریافت کردند تومورهای کمتری داشتهاند و رشد این تومورها به کندی صورت گرفته است.
محققان دانشگاه Tufts بوستون به این نتیجه رسیدند که میزان استرس اکسیداتیو افرادی که از کلسترول بالا رنج میبرند با مصرف روزانه 73 گرم معادل یک مشت بادام، کاهش یافته است.
خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در زنانی که 5 بار در هفته حداقل 30 گرم مغز و دانه های روغنی مصرف میکنند، در مقایسه با زنهایی که اصلاً آجیل نمیخورند 30 درصد کمتر است.
گفتنی است که استرس اکسیداتیو به دلیل آسیبهای به وجود آمده از رادیکالهای آزاد و یا کمبود آنتی اکسیدانها حاصل میشود. برای این که یک روز با نشاط و با ذخیرهی آنتی اکسیدانی بالا شروع کنید با غلات مصرفی خود بادام میل کنید.
در یک پژوهش جدید، محققان میزان سلنیوم 767 بیمار مبتلا به سرطان مثانه را با افراد معمولی مقایسه کردند. آنها دریافتند افرادی که میزان سلنیوم بدنشان بالا است کمتر به این بیماری مبتلا میشوند. مصرف یک عدد گردوی برزیلی نیاز ما به سلنیوم را به خوبی برطرف میکند.
به گفتهی محققان مرکز سلامت عمومی دانشگاه هاروارد، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در زنانی که 5 بار در هفته حداقل 30 گرم مغز و دانه های روغنی مصرف میکنند در مقایسه با زنهایی که اصلاً آجیل نمیخورند 30 درصد کمتر است. این پژوهش هنوز در جریان است و 200000 زن داوطلب بین 34 تا 50 سال در این پژوهش شرکت دارند. در واقع باید بگوییم که چربیهای اشباع نشدهی مونو و پُلی موجود در آجیل تأثیر مثبتی در حساسیت به انسولین برجا میگذارد.
اگر مغزها در حد اعتدال در یک رژیم غذایی سالم گنجانده شوند برای سلامت قلب مفید می باشند. مغزها شامل چربی های چند زنجیره ای غیر اشباع و دیگر مواد مغذی هستند و مصرف آنها به عنوان میان وعده گزینه مناسبی است. گردو، بادام و فندق و اغلب انواع دیگر مغز ها غنی از مواد مغذی مفید هستند.
اغلب مطالعات که مصرف آجیل در یک رژیم غذایی سالم برای سلامت قلب را مطالعه کرده اند چنین دریافته اند که مغزها در کاهش کلسترول بد یا LDL موثر اند. بالا بودن کلسترول بد(LDL) یکی از عوامل اولیه در پیدایش بیماری های قلبی می باشد لذا از این جهت چنین به نظر می رسد که قابلیت مغزها در کاهش کلسترول نامطلوب (LDL) بر سلامت قلب موثر است.
در واقع مصرف آجیل خطر توسعه لخته های خونی که می توانند عامل حمله های قلبی کشنده باشند را کاهش می دهد. آجیل همچنین به سلامت دیواره عروق کمک می نماید. البته باید توجه داشته باشید که شواهد مبنی بر سودمندی آجیل برای سلامت قلب هنوز به مرحله قطعیت و اثبات نهایی نرسیده اند.
البته ترکیبات بسته به نوع مغزها تفاوت می کنند ولی محققین بر این باورند که اغلب مغزها حداقل برخی از مواد مغذی برای سلامت قلب به شرح زیر را دارا هستند:
1-چربی غیر اشباع: هرچند هنوز علل آن به خوبی ثابت نشده است اما تصور می شود که چربی های مفیدی که در مغزها هستند (هم چربی های تک زنجیره ای غیر اشباع و هم چند زنجیره ای غیر اشباع) سطوح کلسترول بد خون را کاهش می دهند.
-2اسیدهای چرب امگا 3: بسیاری از مغزها غنی از اسیدهای چرب امگا 3 می باشند. اسیدهای چرب امگا 3 یک شکل مفید و سالم از اسیدهای چرب می باشند که به نظر می رسد به سلامت قلب شما و پیشگیری از ریتم های نامنظم و خطرناک قلبی که می توانند منجر به حمله قلبی شوند کمک می نمایند. البته اسید های چرب امگا 3 در بسیاری از ماهی ها و غذاهای دریایی یافت می شوند، اما آجیل یک منبع گیاهی خوب از اسیدهای چرب امگا3 می باشد.
-3 اسید آمینه ال-آرژنین: آجیل حاوی مقادیر فراوانی از اسید آمینه ال-آرژنین می باشد که این ماده می تواند به سلامت عروق خونی شما کمک نماید بدین صورت که انعطاف پذیری عروق خونی را افزایش می دهد و لذا عروق خونی کمتر مستعد تشکیل لخته های خونی (که جلوی جریان مناسب خون را می گیرند)، میگردند.
-4 فیبر: تمام مغزها حاوی فیبر هستند که فیبر به کاهش سطوح کلسترول خون کمک می نماید. فیبر ها همچنین در تقویت احساس سیری و کمتر غذا خوردن متعاقب از آن موثر اند. همچنین تصور می شود که فیبر در پیشگیری از دیابت نقش دارد.
5-ویتامین E: شواهدی وجود دارند مبنی بر این که ویتامین ای ممکن است در ممانعت از تشکیل پلاک در دیواره عروق خونی (که موجب باریک ساختن مسیر عبور خون و در نهایت منجر به درد قفسه سینه و بیماری عروق خونی و حمله های قلبی می شوند)، موثر است.
-6 استرول های گیاهی: برخی مغزها حاوی استرول های گیاهی هستند؛ استرول ماده است که می تواند به کاهش کلسترول خون شما کمک نماید. استرول های گیاهی اغلب به تولیداتی نظیر مارگارین و آب پرتقال برای افزایش مزایای ماده غذایی در سلامت، افزوده می شوند در حالی که استرول ها به طور طبیعی در مغزها موجودند.
مغزها علیرغم مواد مغذی و مزایایی که برای سلامت بدن در بر دارند حاوی کالری بالایی می باشد و بنابراین باید حتماً اعتدال را در مصرف آجیل رعایت فرمایید و زیاده روی نکنید.
بر طبق توصیه انجمن غذا و داروی امریکا، برای افراد با وزن سالم، مصرف یک مشت آجیل (در حدود 42.5 گرم) غیر بو داده از اغلب آجیل ها در طی روز مطلوب است و آجیل های منتخب می توانند شامل بادام و فندق و بادام زمینی و گردو و پسته باشند.
البته باید این نکته را بدانید مصرف آجیل به موازات مصرف چربی های اشباع، محصولات لبنی و گوشتهای پرچرب و دیگر تولیدات پرچرب کمکی به سلامت قلب شما نخواهد کرد و لذا باید همواره دریافت چربی های مضر و اشباع را محدود کنید. نکته مهمی که نباید فراموش کنید آنست که در رژیم های اولیه برای افراد چاق مصرف آجیلها بدلیل انرژی بالا بایستی محدود گردد.
هر چند روغن مغزها نیز غنی از اسیدهای چرب امگا3 و ویتامین ای می باشد ولی فاقد فیبری هستند که در مغز کامل یافت می شود و خواص مفید آن کمتر از خود آجیل است و اگر زیاد حرارت ببیند تلخ مزه می شود . در کل اگر قصد استفاده از روغن مغزها را دارید توجه کنید که آنها نیز مانند بقیه روغن ها غنی از کالری هستند و باید حتما میزان مصرف خود را کنترل نمایید . مصرف مغزهای کامل بر روغن آنها ارجحیت دارد.